Headless applicaties

op ieder device en kanaal dezelfde functionaliteiten en gebruikservaring.

De drempel voor het installeren van native apps is hoog. Headless is de oplossing en betekent grofweg dat de front-end losgekoppeld is van de back-end. Het is een webapplicatie die een betere ervaring biedt met verbeterde UI/UX en goede prestaties. Bovendien ondersteunt het push-notificaties zoals native apps.

Met een headless CMS architectuur kunnen we het gat dichten tussen razendsnelle native (geïnstalleerde) apps en de gebruikerservaring die we kunnen leveren voor websitewebshop en software.

 

In een headless CMS zoals bijvoorbeeld Sanity, StoryBlok, Strapi of Contentful is het mogelijk om met één front-end meerdere back-ends aan te spreken om data te verkrijgen. Hierdoor kan bijvoorbeeld de inhoud van een website afkomstig zijn van een andere backend, terwijl een webshop van hetzelfde merk draait op een andere backend. Hierdoor ben je niet meer afhankelijk dat je één systeem moet kiezen.

 

De grootste plus van headless zijn de performance verbeteringen. Als we het hebben over performance dan hebben we het over de snelheid waarmee pagina’s en inhoud worden geladen, evenals de snelheid waarmee acties kunnen worden uitgevoerd. De verbetering van de prestaties zal resulteren in een betere gebruikerservaring en betere schaalbaarheid.

Waarom beginnen met headless architectuur?

Wanneer kies je voor headless ontwikkeling?

Het moet gewoon razendsnel zijn

Het eerste om te onthouden is dat de laadtijd van een headless oplossing sneller kan zijn dan die van een traditioneel systeem. Een webapplicatie werkt met alle beschikbare browsers en reageert snel.

Development moet efficiënt uitgevoerd worden

Aangezien headless werkt via API-verbindingen, kunnen we functionaliteit direct in de frontend integreren, zonder de backend aan te raken. Met andere woorden, development kan sneller en efficiënter gedaan worden.

Je wilt niet dubbel investeren

In plaats van het bouwen van website of webshop en native app voor Android en IOS, is het nu mogelijk om te investeren in de ontwikkeling van één applicatie die ze allemaal kan vervangen.

De time-to-market is belangrijk

Door de ontkoppelde architectuur is het mogelijk om tegelijkertijd aan de backend en frontend te werken. Met andere woorden, er hoeft niet te worden gewacht op de backend voordat er met de frontend-ontwikkeling wordt begonnen.

Het headless development team

Zodra we een headless project starten, beginnen we met het verkennen van de behoeften en het adviseren over de beste aanpak. Vervolgens vormen we zonder vertraging het ontwikkelingsteam. We hebben een team van specialisten opgebouwd in de afgelopen jaren.

 

Samen beslissen we wat het Minimum Viable Product (MVP) moet zijn. Bovendien geven we ruwe geschatte projectkosten en een tijdlijn om daar te komen. Natuurlijk is het ook mogelijk om ons externe team te koppelen aan een bestaand in-house team.

Agile werken om in controle te blijven

Om eerlijk te zijn zijn headless projecten te complex om lineair te worden uitgevoerd. Daarom verdelen we de geschatte tijdlijn in korte sprints. Elke sprint beslissen we samen welke taken als eerste moeten worden uitgevoerd om het MVP te bouwen. Op deze manier blijf je en het team in controle wanneer omstandigheden veranderen en inzichten evolueren. Onze Scrum Masters en een toegewijde Product Owner leiden het proces.

undraw_data_processing_yrrv

Deze klanten vertrouwen op ons

En ze zijn allemaal geweldig. Voorsprong realiseren in de digitale wereld is een gezamenlijke inspanning. Het is een eer om hier samen aan te werken met:

Dit is onze werkwijze:

Jouw bedrijf en processen begrijpen

Voor we starten is het belangrijk om te weten welke processen er binnen jouw bedrijf gebruikelijk zijn. We analyseren deze en kijken ook waar we kunnen verbeteren.

Een strategie uitwerken

Samen met onze ecommerce consultant werken we een strategie uit. Welke integraties moeten we bouwen en wat heeft dit voor een impact op welke fase van het project. Samen bepalen we de route voor het developmentteam.

Project scope vaststellen

Samen met de projectmanager en Scrummaster bepalen we de volledige scope van het project, werken we user stories uit en zorgen we dat alle informatie compleet is zodat het development team kan starten.

Het team samenstellen

Op basis van de benodigde expertise stellen wij een team samen van developers die samen met de scrummaster en een tester het team vormen voor de ontwikkeling van jouw project.

Kickoff meeting

Als we starten met het project organiseren wij een kickoff in deze meeting geven we een globaal beeld van het project en wensen we iedereen met een rol binnen het project succes. Nu zijn we echt van start!

Sprint planning

Werken in korte sprints maakt het project beheersbaar. Hierdoor krijgt iedereen voldoende ruimte om te manoeuvreren en te leveren wat is overeengekomen. Dit alles dankzij de hulp van het Scrum-framework.

Evalueren en bijschaven

eCommerce ontwikkeling is een proces. We evalueren, om ervoor te zorgen dat iedereen tevreden en productief blijft. Daarnaast zorgen we voor monitoring en doorontwikkeling.

Meer weten over een headless applicatie?

We vertellen graag meer en laten enkele voorbeelden zien van headless oplossingen die we hebben gemaakt.