Logo MenuMenu bars
Logo Sluitclose-btn

< Progressive Web App: je website of webshop alsof het een mobiele app is >

Een progressive web app (PWA) ziet eruit als een gewone (native) app, maar dan zonder downloaden of installeren. Hier lees je over de functionaliteiten en de voordelen van deze PWA verpakt in een mobiele website of webshop.

Illustratie van een mobiele telefoon, wereldbol en winkelwagen die aan elkaar gekoppeld zijn met een Progressive Web App kan je zowel met je website als webshop de hele wereld bereiken|

Gelijk je vraag stellen?

Bel, stuur een mail of maak een afspraak

Wanneer je denkt aan een mobiele applicatie dan denk je al snel aan de applicaties die je via de App Store of Google Play Store kan installeren. Een Progressive Web App (PWA) beschikt grotendeels over de functionaliteiten die voorheen alleen waren weggelegd voor de native applicaties.

Het grootste verschil is dat je een PWA binnen je browser gebruikt. Het is even wennen omdat je geen applicatie hoeft te downloaden. Wel kan je een PWA opslaan als een icoon op je beginscherm zodat je deze altijd bij de hand hebt. Net als iedere andere native applicatie.

Waarom een PWA laten ontwikkelen?

  • Je kunt een Progressive Web App is online en offline gebruiken, onafhankelijk van verbindingen, dus ook als het netwerk niet goed is.
  • Het is goedkoper om een PWA te (laten) ontwikkelen die op ieder platform functioneert (IOS of Android) dan een native mobiele applicatie (die laatste is een app die in stores kunt downloaden).
  • Je kunt wel een icoon van de PWA op je telefoon zetten, maar omdat er geen verbinding nodig is met het web, heb je geen downloads of updates.
  • Je bent bij het ontwikkelen van een PWA niet afhankelijk van de regels van de appstores. Het nadeel is dat je ook niet kan distribueren naar deze stores.
  • In tegenstelling tot een native applicatie wordt een PWA wel door zoekmachines geïndexeerd. Dit vergroot je vindbaarheid.
  • Je kunt een PWA ook op andere apparaten gebruiken dan alleen telefoons of tablets. Om een PWA te gebruiken heb je alleen een internetbrowser nodig.

De technische kant van een PWA

We geven je graag technisch inzicht, we houden het simpel. Een PWA heeft twee elementen nodig om te kunnen functioneren, een service worker en een web app manifest. Een service worker draait op de achtergrond en zorgt voor push-notificaties, cache en het offline opslaan van data. Dat maakt een Progressive Web App razendsnel.

In het web app manifest liggen het icoon, het splash screen, de kleuren en de URL vast. Samen zorgen deze twee elementen ervoor dat een PWA eruit ziet als een ‘echte’ app op je mobiele device.

Progressive Web App logo

Is een PWA altijd de beste keuze?

Dat is zeker niet altijd zo. Een PWA is een laagdrempelige manier om een applicatie-ervaring te geven aan een website of webshop. Je kunt veel native functies van de telefoon gebruiken in een PWA maar lang niet allemaal zoals bijvoorbeeld Apple Touch en Face ID. Voor complete taken waarvoor de CPU (central processing unit) van de telefoon nodig is, zal een native applicatie voorlopig een geschiktere keuze zijn.

Om te bepalen of een Progressive Web App voor jou meerwaarde heeft, draait het nog steeds om vragen als: wat is het doel? wat is je doelgroep? en welke middelen sluiten hier het beste op aan? Daarbij is het fijn om te weten wat een PWA is en wat het kan. Wij helpen je met onze expertise graag om de juiste keuze te maken. We staan voor je klaar om jouw PWA te ontwikkelen.

Jesper

Jesper

Lead development
Curved arrow

Verder praten over Progressive Web Apps?

Laten we dan kennismaken, bij ons in Nijmegen of bij jou op locatie.