Logo MenuMenu bars
Logo Sluitclose-btn

< Digitale toegankelijkheid voor 5 miljoen mensen met een functiebeperking >

30% van de Nederlandse bevolking is niet goed in staat om jouw website of webshop te gebruiken als gevolg van een functiebeperking, hij is onvoldoende toegankelijk. Met een focus op digitale toegankelijkheid zorg je dat je niemand buitensluit.

illustratie van een man die met een vergrootglas kijkt naar een website. Een oog met een streepje erdoorhee wateen vlind persoon uitbeeld en een duim omhoog|

Gelijk je vraag stellen?

Bel, stuur een mail of maak een afspraak

Wanneer we het hebben over mensen met een beperking denken we al snel dat het om een kleine groep gaat. Niets is minder waar. In Nederland zijn er 1,7 miljoen mensen met een matige tot ernstige beperking. Daarbovenop zijn er nog eens 3,3 miljoen mensen in mindere mate beperkt. Dat betekent dus een 1 op de 3 Nederlanders beperkt is in zijn of haar handelen.

Om de digitale toegankelijkheid voor mensen met een beperking te waarborgen, zijn de Europese webrichtlijnen vastgelegd (in de WCAG 2.1). Het is een wettelijke plicht van de (semi-)overheid om online communicatie toegankelijk te maken. Voor bedrijven en commerciële organisaties is deze toegankelijkheid een interessante kans.

Waarom is digitale toegankelijkheid nodig?

Een kleurenblinde kan in een webshop niet zien welke kleuren hij kan selecteren. Een dove kan het geluid bij een video niet horen. Een spraakcomputer kan een blinde niet ‘voorlezen’ hoe een foto eruit ziet. En mensen met vergrote kans op een toeval kunnen slecht tegen felle kleuren, knipperende animaties en bewegingen. En zo zijn er nog tal van voorbeelden.

Waarom werken aan toegankelijkheid?

  • Voor (semi-)overheid betekent het dat alle burgers toegang hebben tot informatie. Voor bedrijven een groter bereik, meer bezoekers en meer klanten.
  • Zoekmachines zullen toegankelijke projecten beter lezen. Zo vinden bezoekers informatie zonder problemen in een zoekmachine.
  • Een toegankelijke website werkt in alle browsers, op alle platforms en op alle apparaten. Ook met software die de tekst omzet naar spraak.
  • De code zit goed in elkaar. Dat geldt helemaal voor de WCAG 2.1 richtlijnen. Geen overbodige code en later aanpassen of uitbreiden is hierdoor geen probleem.
  • Sociale betrokkenheid en inclusief ondernemerschap. Door je website of webshop toegankelijk te maken sluit je niemand buiten.

Techniek en content

Toegankelijkheid is geen trucje. Voldoen aan de richtlijnen is een uitdaging. Toegankelijkheid moet daarom ingepast worden in de gehele organisatie. Techniek is onderdeel van dit geheel. Als maatwerk thema en plugin ontwikkelaar passen wij de WCAG 2.1 richtlijnen wanneer het budget het toelaat maximaal toe.

Content
In de WCAG 2.0-richtlijnen staan veel instructies voor content en dus voor de redactiemedewerker. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop content geschreven moet worden (heldere en begrijpelijke taal), maar ook richtlijnen voor tekstuele inhoud van buttons. Gebruik daarnaast op iedere pagina dezelfde menu-indeling en vermijdt automatisch afspelende content en animaties.

Ook bij het plaatsen van externe content (filmpjes en geluidsfragmenten) is het van belang te zorgen dat ook deze content toegankelijk wordt. Let erop dat je afbeeldingen voorziet van een alternatieve tekst die de afbeelding beschrijft.

Op het gebied van content zijn wij geen specialist. Maar we stellen je graag voor aan deskundigen uit ons brede netwerk.

Jeroen Schalk

"Digitale toegankelijkheid zit ‘m in content, design én techniek. Om hierin meer bedreven te worden, gebruikten Factor Blue en ik mijn website als proeftuin. We werkten nauw samen om mijn website te vernieuwen. De samenwerking was leuk en effectief, ook dankzij waardevolle feedback van accessibility-experts. Het resultaat: een leerzame case voor ons allebei. En een toegankelijke website waar ik veel enthousiaste reacties op krijg."

Jeroen Schalk

Toetsing op toegankelijkheid

Een slager keurt natuurlijk niet zijn eigen vlees. Daarom zijn er verschillende organisaties die een toetsing op toegankelijkheid doen. Zij zijn onafhankelijk.

Er zijn drie niveaus A, AA of AAA. Niveau A is daarbij het meest eenvoudig, AA is al wat ingewikkelder, en AAA is behoorlijk complex. Wettelijk is niveau AA vereist.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Wil je meer weten over toegankelijkheid en hoe Factor Blue en onze netwerkpartners hierbij kunnen helpen? Wij maken graag nader kennis.

Dave

Dave

Frontend developer
Curved arrow

Verder praten over toegankelijkheid?

Laten we dan kennismaken, bij ons in Nijmegen of bij jou op locatie.